Wedstrijdregels

Bij shorttrack zijn er andere regels dan bij het langebaanschaatsen, omdat er met meerdere rijders tegelijk in de baan wordt gereden. Deze internationaal geldende regels zijn opgesteld door de Internationale Schaatsunie (ISU).

  • Inhalen is toegestaan, binnendoor √©n buitenom. De verantwoordelijkheid voor botsingen ligt, mits de andere schaatser zich aan de reglementen houdt, bij de rijder die inhaalt.
  • Schaatsers die een ronde achter komen te liggen mogen hun race vervolgen aan de buitenkant van de baan, zonder de rest van de rijders in de weg te rijden. Wordt hij of zij wederom ingehaald, dan moet de race worden verlaten als er geen rijders meer op een overbrugbare afstand rijden.
  • Vanzelfsprekend is sportiviteit zeer belangrijk. Daaronder valt ook het accepteren van de beslissingen door scheidsrechters. Onsportief gedrag ten opzichte van scheidsrechters en mede schaatsers zal worden bestraft.

Tijdens wedstrijden wordt door een aantal juryleden (1 hoofdscheidsrechter die wordt geassisteerd door 2 assistent-scheidsrechters en een video-scheidsrechter of 4 assistent-scheidsrechter) op en rond de baan gelet op een correct verloop van een race.